З 22 по 26 квітня 2015 р. голова УЦЗ Олеся Геращенко та заступник Голови Ольга Зеленюк взяли участь у тренінгу з проведення діалогів та фасилітації, який проводив Центр Нансена з миру та діалогів у Лілехаммері (Норвегія).

Серед учасників тренінгу були мешканці Польщі, Південно-Африканської республіки, Росії, Норвегії та України. Тренери - Інгунн Тросхольм та Томас Дорг - досвічені фасилітатори, які багато працюють в Боснії та Герцеговині і на Близькому Сході, допомагаючи людям з розділених спільнот почути один одного та побачити в іншому людину, особистість, а не узагальнений образ ворога.

Тренінг був дуже практичним та інтенсивним - п’ять днів вправ, фасилітації, рефлексії та теорії. Кожен учасник мав змогу побути в ролі фасилітатора та отримати зворотній зв’язок від тренерів, які щедро ділилися своїм досвідом і наводили реальні приклади успішних діалогів, пояснюючи, що саме зробило їх успішними.

Для нас тренінг виявився дуже корисним та надихаючим. Прагнемо тепер впровадити усе, що дізналися, в Україні. Сподіваємося, це стане ще одним кроком до миру та злагоди в нашій країні.