20 травня 2016 року у Харківському національному університеті ім. Каразіна було урочисто відкрито аудиторію імені Фрітьофа Нансена - видатного політичного та суспільного діяча, гуманіста, філантропа, лауреата Нобелівської премії миру.

У 1921-1923 роках Фрітьоф Нансен допомагав Україні у подоланні голодомору, спричиненого громадянською війною. Завдяки його невтомній праці вижило щонайменше шість мільйонів людей. За цю діяльність Нансен отримав Нобелівську премію миру, яку також витратив на допомогу людям. Центральний штаб місії Нансена знаходився у Харкові.

На відкритті аудиторії присутні мали можливість почути виступ Ойвінда Нордшлеттена, першого посла Норвегії в Україні, який розповів про життя Нансена та його гуманітарну діяльність. Захід пройшов натхненно та наснажено! Дякуємо ректору ХНУ ім. Каразіна, посольству Королівства Норвегія та Центру Нансена з миру та діалогів! Віримо, що постать Фрітьофа Нансена має стати прикладом універсальної людини майбутнього - людини виняткового розуму, надзвичайної відваги та, що дуже важливо, гуманізму планетарного масштабу! Його життя - це наочний приклад того, що одна людина, своїм завзяттям та небайдужістю, здатна змінити світ на краще.

Було надзвичайно приємно бачити, як студенти та викладачі Університету розділяють наше захоплення Фрітьофом Нансеном. Впевнені, що аудиторія започаткує багато плідних проектів, дискусій та кооперацій - кращого вшанування Нансену годі бажати!