Український Центр Злагоди взяв участь в адаптаційних семінарах для випускників програми FLEX - школярів, які отримали стипендії на річне навчання в американській школі. Цьогорічні учасники програми повернулися у зовсім іншу країну, і їм доволі складно впоратися із власними почуттями та думками, усвідомити зміни, що відбулися з їхніми близькими та друзями, з рідною країною.

Спеціалісти Центру Злагоди долучились до проведення семінарів, які відбулися в Харкові, Запоріжжі та Вінниці, у них взяли участь випускники програми, що мешкають у Центральній та Східній Україні (присутні були мешканці Харкова, Полтави, Запоріжжя, Дніпропетровська, Вінниці, Хмельницького та Житомира).

Під час відвертої та відкритої дискусії учасники мали змогу поділитися тим, що їх турбує, розповісти про те, як складаються стосунки після повернення на Батьківщину, обговорити своє ставлення до поточних подій. Розмова вийшла глибокою та змістовною, від історій деяких випускників на очі наверталися сльози.

Багато уваги було приділено змінам у стосунках із родиною та друзями, адже багато хто відчув інше ставлення до себе. Кожен учасник мав змогу поділитися своїми відчуттями та розповісти, як вони вирішують ці питання.



Ми обговорили, що можна зробити для полегшення власного емоційного стану та як фільтрувати інформацію, що надходить з різних джерел. Також випускників познайомили з базовими підходами до вирішення конфліктних ситуацій.

У зворотньому зв’язку учасники зазначили, що їм було корисно поділитися своїми думками та почуттями в присутності людей з аналогічним досвідом (спільною реальністю). Вони мали нагоду відверто висловитися, почути історії інших та розпочати діалог, який, сподіваємося, переросте у добрі справи.

Ми, Олеся та Ольга, є випускницями програми FLEX і маємо сказати, що дуже пишаємось молодими майбутніми лідерами, які повернулись до України цього року!
Маємо надію, що наш досвід і відкритість надихнули їх так само, як їх затятість та енергія надихнули нас! Ми дуже вдячні!